+385 (99) 384 71 71 info@pravaideja.eu

Istraživanje i razvoj proizvoda

Informacije

Istraživanje i razvoj proizvoda

Istraživanje i razvoj proizvoda se u poslovanju koristi za opisivanje procesa kojim poduzeće lansira novi proizvod ili uslugu na tržište. Na taj način tvrtka može doživjeti budući rast ili nadograditi te proširiti svoje poslovanje.

13
Godina iskustva

5
Stručnjaka

Za postizanje uspjeha za istraživanje i razvoj proizvoda važno je da se usporedno s njegovim tehničkim razvojem razvija i marketing tj. istraživanja i analize koje prate taj proizvod. Kada govorimo o razvoju novog proizvoda govorimo o nečem što predstavlja nešto revolucionarno, nešto što još ne postoji na tržištu.

Istraživanje i razvoj proizvoda provodi se primarno kroz R&D aktivnosti koje provodi osoblje inženjera. Novi dizajni i slične novosti je često presudan faktor za opstanak tvrtke. U industriji koja se brzo mijenjanja, tvrtke moraju kontinuirano mijenjati svoj ​​dizajn i niz proizvoda. Potreba za time je zbog kontinuiranog  mijenjanja tehnologije i razvoja, kao i u konkurentnim tvrtkama, promjenljivim preferencijama kupaca. Istraživanje i razvoj proizvoda je jako bitan za tvrtke, jer u primjeru da ne ulažu u taj segment, moraju se oslanjati na strateške saveze, akvizicije i mreže, da bi mogli iskoristiti inovacije drugih.

Istraživanje i razvoj proizvoda ide s rukom u ruci sa vođenim marketinškim aktivnostima i istraživanjem tržišta. Tu je potrebno dobiti točne podatke o potrebama kupaca i o proizvodima koji su na tržištu traženi i za koje znamo da će se prodavati. Uspješna istraživanja na području razvoja proizvoda započinju s idejama i istovremenim razumijevanjem što žele postojeći i potencijalni kupci. Danas je istraživanje i razvoj proizvoda temeljni dio modernog poslovnog svijeta. Najvažnije odluke u firmi se temelje na rezultatima istraživanja i razvoja.

Isto tako je istraživanje i razvoj proizvoda od velike važnosti u poslovanju kao i razini natjecanja među tvrtkama naime proizvodni procesi i nove metode se ubrzano povećavaju. Tu je bitno biti u toku sa promjenama i akcijama konkurencije isto tako je potrebno dobro pratiti potrebe klijenata, jer jedino tako je moguće slijediti modernim trendovima i zahtjevima sve većeg tržišta.

Većina ljudi asocira istraživanje i razvoj proizvoda sa izumom novih proizvoda, ali tu je potrebno naglasiti, da je vrlo važan i razvoj postojećih proizvoda jer sklonosti potrošača se stalno mijenjaju. Iz tog razloga možemo reći da akcije istraživanja i razvoja proizvoda rezultiraju zadovoljavanju potreba kupaca u budućnosti.

Primjer dobre prakse:

Nestlé

Istraživanje i razvoj proizvoda predstavlja ključnu konkurentsku prednost pomoću koje je tvrtka Nestlé postala svjetski lider prehrambene industrije u području prehrane, zdravlja i zdravog života. Tvrtka ima ukupno 29 lokacija za istraživanje, razvoj i tehnologiju širom svijeta te zapošljava preko 5000 ljudi. Tako ima Nestlé najveću mrežu centara za istraživanje i razvoj u usporedbi s drugim prehrambenim kompanijama. Nestlé i dalje ojačava svoju mrežu centara za istraživanje i razvoj kroz inovativna partnerstva u svakoj fazi razvoja proizvoda – od rane faze suradnje s novoosnovanim i kompanijama koje se bave biotehnologijom, do partnerstva u kasnijoj fazi s ključnim dobavljačima. Nestlé pruža visokokvalitetne i sigurne proizvode za potrošače širom svijeta, bilo da je riječ o prehrani, zdravlju, zdravom životu, okusu ili teksturi. Pored svega, Nestlé pruža svojim potrošačima proizvode vrhunske kvalitete.

Henkel

Istraživanje i razvoj proizvoda se od osnivanja Henkla 1876. godine pa sve do danas proteže kroz cijelu povijest, koja je obilježena je nizom jedinstvenih inovacija i novih proizvoda. Intenzivnim i detaljnim istraživanjem su konstantno postizali uspjeh u prepoznavanju želja i zahtjeva svojih kupaca, te zadovoljavali potrebama trga kreativnim idejama i izvanrednim inovacijama. Ključ uspješnosti je u tome, da svi zaposlenici Henkela predano surađuju kako bi se još više povećala njihova moć inovacija i iskorištavanjem njihovih kreativnih sposobnosti razvila nova tržišta. Henkel tako potiče svakog suradnika da izlaže inovativne ideje i razvija svijest o velikoj važnosti obnavljanja. U tvrtki kombiniraju analitičko promatranje trendova s izravnim i jakim kontaktom s našim kupcima, te iskorištavaju stečeno znanje kako bi dodatno razvili kreativne koncepte i inovacije u svojim poslovnim sektorima. Primarna odgovornost odjela za profesionalno istraživanje i razvoj diljem svijeta pretvaranje je novih ideja u proizvode koji će se prodavati. Tako možemo reći, da istraživanje i razvoj proizvoda prati oko 2.700 Henkelovih zaposlenika.